Opdracht
Samenlevingsopbouw zet projecten op die sociale uitsluiting structureel en innovatief aanpakken. Daarvoor ondersteunt ze groepen mensen die uitsluiting ervaren en werkt nauw met hen samen. De organisatie mobiliseert individuen, organisaties, bedrijven en beleidsmakers om oplossingen samen te realiseren. Samenlevingsopbouw is actief in Vlaanderen en Brussel.
Samen uitsluiting aanpakken
Een job waarvan je weet dat je ze volgende week nog zal hebben. Een huis waarin je kinderen zonder schimmel opgroeien. Steun wanneer je ze nodig hebt. Genoeg geld om menswaardig te leven. Jezelf kunnen zijn en worden, ongeacht van waar je komt. Het zijn allemaal rechten die in de Belgische Grondwet en de mensenrechten staan. Toch ziet het leven er voor sommige mensen niet zo uit. Ondanks eigen inspanningen zijn er systemen die uitsluiting en achterstelling veroorzaken en in stand houden.
Samen met wie moeilijk heeft
Samenlevingsopbouw werkt samen met mensen in maatschappelijk kwetsbare posities zoals mensen in armoede, mensen die niet vlot Nederlands spreken, alleenstaanden, mensen met een psychische kwetsbaarheid of kortgeschoolde langdurig werkzoekenden.
Door samen te praten en te werken nemen mensen opnieuw greep op hun leven en hun omgeving. Mensen in een kwetsbare positie zijn actief in activiteiten van Samenlevingsopbouw. Ze gaan aan de slag met opbouwwerkers in buurtwerken & projecten. Ook mensen die het minder moeilijk hebben nemen deel aan activiteiten of zetten zich in als vrijwilliger.
Oplossingsgericht
Samen zoeken ze naar de systemen die uitsluiting veroorzaken. Ze bouwen aan innoverende manieren om het ‘anders’ aan te pakken. Beleidsmakers zetten ze aan om mee te werken en uitdrukkelijk te kiezen voor armoedebestrijding, solidariteit en herverdeling. Want iedereen wint bij sociaal beleid.
Meerjarenplannen
Samenlevingsopbouw werkt met meerjarenplannen. Het meerjarenplan 2021-2025 kwam tot stand door een tussen de acht regionale vzw’s van Samenlevingsopbouw en met ondersteuning van SAM, steunpunt Mens en Samenleving.
In de periode 2021-2025 werkt Samenlevingsopbouw rond die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:
-
Van grondrechten naar grond- en mensenrechten
Alle mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie hebben volwaardige toegang tot grond- en mensenrechten, zodat sociale rechtvaardigheid wordt gegarandeerd en zij een menswaardig leven kunnen leiden. In Antwerpen werkt Samenlevingsopbouw dit meerjarenplan specifiek rond het recht op sociale bescherming, het recht op wonen en het recht op werken.
-
Krachtige buurten en steden
Buurten, gemeenten en steden dragen maximale kansen in zich voor een menswaardig leven voor al hun bewoners. Ze zijn hefbomen voor sociale mobiliteit. Mensen in maatschappelijk kwetsbare posities weten zich erkend en benaderd als maker en mede-eigenaar van hun buurt en stad.
-
Collectief burgerschap
De spelregels die bepalen hoe een duurzame, solidaire en superdiverse samenleving vorm krijgt, zijn veranderd zodat mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie als georganiseerde burgers volwaardig mee kunnen wegen op maatschappelijke mechanismen.
Op basis van deze 3 doelstellingen zet Samenlevingsopbouw in de stad Antwerpen haar strategische en operationele lijnen uit voor de periode 2021-2025, met tal van innovatieve projecten.
Verspreid over Vlaanderen en Brussel
Niet alleen in de stad Antwerpen, maar ook in andere steden en provincies is Samenlevingsopbouw actief.
Op naar 5 nieuwe jaren van sterk sociaal werk met Samenlevingsopbouw als een makelaar in sociale oplossingen en een motor voor structurele verandering.