Werk maken van geen werk
Het project ‘Werk maken van geen Werk’ ondersteunt werkzoekenden. Samen zoeken ze oplossingen voor hun moeilijke zoektocht naar werk. Ze stellen oplossingen voor, werken ze uit en gaan er over in gesprek met beleidsmakers.
“We vinden geen werk”
Als werken het beste medicijn is tegen armoede, dan zijn er een pak Antwerpenaars die dit medicijn niet te pakken krijgen. Veel mensen die in armoede leven zijn werkzoekend. Ondanks hun inspanningen raken ze niet aan een vaste job. Zonder vast contract ben je niet zeker van je inkomen. Zonder zekerheid moet je veel uitstellen. Kan ik straks wel mijn huurwoning betalen? Of kunnen mijn kinderen studeren? Kan ik die opleiding wel starten?
De redenen waarom mensen geen kwaliteitsvol werk vinden:
- De jobs die ze zoeken zijn er niet, vaak gaat het over jobs voor mensen die kortgeschoold zijn.
- Vaak krijgen ze op een sollicitatie geen antwoord. Ze hebben vaak een vermoeden van discriminatie maar hebben geen middelen om dat te bewijzen.
- Ze werken met dag- of weekcontracten. Als er iemand vast aangenomen wordt, worden ze niet gecontacteerd.
- Soms is het solliciteren moeilijker dan de job. De vaardigheden die je nodig hebt om geldig te solliciteren zijn om de werkvloer niet van toepassing.
Hoe maakt Samenlevingsopbouw in stad Antwerpen werk van werk?
Samenlevingsopbouw werkt met een grote groep werk werkzoekenden met een migratieachtergrond. De opbouwwerkers leiden werkzoekenden toe naar duurzaam werk. Samen met hen brengen ze de drempels naar de arbeidsmarkt in kaart. Waar mogelijk stellen ze samen oplossingen voor aan beleidsmakers.
Van Werkpunt naar Jobatelier
Het Werkpunt is gestart in Centrum De Wijk in Antwerpen-Noord. In het werkpunt zocht Samenlevingsopbouw concreet mee naar werk. Werkzoekenden werden ondersteund in hun zoektocht. De ervaring van het Werkpunt gaat sinds november 2015 mee naar het Jobatelier bij VDAB Antwerpen. Werkzoekenden starten met een opleiding digitaal solliciteren. Na de opleiding kunnen ze in het Jobatelier werk zoeken.
Belangengroepen
In de belangengroepen Arbeid komen werkzoekenden samen. In de belangengroepen denken ze na over de arbeidsmarkt, solliciteren of bewijzen van discriminatie. Ze bekijken wat makkelijk en wat moeilijk loopt. De belangengroepen werken aan concrete oplossingen en actie of tegenspraak.
Maak je mee werk van geen werk?
- Ben je werkzoekend en wil je weten of Samenlevingsopbouw jou kan steunen? Kom langs op een permanentie in Centrum De Wijk.
- Ben je werkzoekend en wil je meewerken? Neem dan contact met één van de opbouwwerkers.
- Wil je werkzoekenden steunen in hun zoektocht naar werk? Dan is dit vrijwilligerswerk misschien iets voor jou.