Buurtvaders gingen terug op pad in de kerstvakantie
Tijdens de afgelopen kerstvakantie kon je opnieuw de vrijwillige buurtvaders van Samen op Straat ontmoeten in Borgerhout-Noord en op het Kiel. Tussen 20u en middernacht wandelden ze langs tal van pleintjes en straathoeken waar al eens groepjes jongeren staan.
De buurtvaders zorgen voor een goed contact met jongeren en ze zijn aanspreekbaar voor alle buurtbewoners. Met hun babbels op straat wouden ze de eindejaarperiode voor iedereen gezellig houden. En ze voorkomen dat de politie tijd verliest met wrevels waarvoor een goed gesprek al helpt zoals nachtlawaai, vandalisme of achtergelaten rommel.
Hoe ontstonden de buurtvaders?
De vrijwillige buurtvaders ontstonden in Borgerhout tijdens de ramadanperiode. Omdat veel wijkbewoners dan meer ’s nachts leven, zorgde dat in het verleden vaak voor slapeloze nachten voor de anderen. De interventies van de politie zorgden soms voor een kat-en-muisspel met jongeren. De vrijwilligers van Samen Op Straat bedachten het systeem van Buurtvaders. Hun nachtelijke wandelingen zorgden voor aangenamere nachten en minder interventies van de politie. Half mei 2018 startten er ook buurtvaders op het Kiel. Intussen zijn er 27 buurtvaders actief. Ze wonen allen in Borgerhout of op het Kiel en zijn tussen de 22 en de 53 jaar. Ze deden hun vrijwilligerswerk al tijdens de ramadanperiodes en de vakanties.
Buurtvaders bouwen op vertrouwen.
Buurtvaders zetten zich vrijwillig in voor een aangenamere wijk voor iedereen, ook voor jongeren. Ze leren jongeren beter kennen, luisteren naar wat jongeren belangrijk vinden of nodig hebben. Tegelijk vragen ze jongeren om respect voor de andere omwonenden. Om die rol te kunnen spelen hebben ze het vertrouwen van de jongeren nodig.
“Je moet buurtvaders eerder zien als toffe buren
die zich willen inzetten in het belang van jongeren en de buurt.”
Jaouad El Bouzidi, opbouwwerker Samen op Straat
Ook voor de buurtvaders vraagt het bij de start tijd voor jongeren hen vertrouwen. Soms dachten jongeren dat ze een soort vrijwillige agenten waren. Wat niet het geval is. Ze zijn noch informanten van de politie en nemen geen politietaken over. Ze voorkomen dat de politie moet tussenkomen doordat ze spanningen wegnemen vóór ze escaleren. “Je moet de buurtvaders eerder zien als toffe buren die zich willen inzetten in het belang van jongeren en de buurt.” zegt Jaouad El Bouzidi. Hij is opbouwwerker bij Samen op Straat en ondersteunt de buurtvaders van het Kiel.
Voorkomen dat conflicten uit de hand lopen.
Intussen groeide het vertrouwen tussen buurtvaders en jongeren. Ze kunnen niet alle problemen voorkomen maar ze zien wel resultaat van hun inzet. Zo konden ze al een paar keer voorkomen dat conflicten ontstonden of uit de hand liepen. Voorbeelden zijn hun bemiddeling toen jongeren vandalenstreken uithaalden op het Alfons De Cockplein of hun gesprekken met jongeren die rommel achterlieten op het pleintje achter de blokken van de Jan de Voslei.
Wat kan je van buurtvaders verwachten?
“Iedereen die de buurtvaders tegenkomt kan hen aanspreken. Ze wandelen met twee en zijn herkenbaar aan hun fluo-hesjes met ‘Samen Op Straat Buurtvader’. Ze dragen een badge met hun foto en naam.” vertelt Jaouad. “Je kan hen aanspreken rond kwesties van overlast in de openbare ruimte tijdens de avonduren. Denk aan nachtlawaai, bommetjes, klein vandalisme of het achterlaten van vuil. Kom je de buurtvaders niet meteen tegen maar wil je wel dat ze ’s avonds regelmatig langsgaan op een bepaalde plaats? Dan kan je een opbouwwerker van Samen Op Straat bellen. Voor alle andere kwesties die niet ’s avonds zijn, zich niet op de openbare ruimte bevinden of die crimineel zijn, zoals burenconflicten, diefstal of drugshandel zijn de buurtvaders niet aanspreekbaar. Voor zulke kwesties die niet dringend zijn bel je uiteraard naar de Blauwe Lijn van de politie.”