Digi-tafel helpt je op weg | een deelneemster vertelt
In de buurtwerken van Samenlevingsopbouw krijg je hulp met je smartphone, tablet of laptop tijdens Digi-tafel. Vrijwilligers ondersteunen je om je toestel beter te leren kennen en kijken samen met jou wat het voor jou kan betekenen.
Een deelneemster van de Digi-tafel in Buurtwerk Dinamo schreef ons een brief. In het kader van de Week van de Geletterdheid, die loopt van 7 tot 11 september 2020, wilden we deze brief met jou delen. Want niet alles wijst zichzelf uit, zoals veel mensen denken. De Week van de Geletterdheid focust in 2020 op het belang van e-inclusie bij lokale besturen.
Swipen, tappen en tokkelen
Smartphones, tablets en computers zijn al een paar jaar niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Iedereen swipet, tapt en tokkelt dat het een lieve lust is: jezelf aanwezig zetten op het Facebook event van een vriend, een berichtje op WhatsApp krijgen van je partner, de uren van de trein opzoeken met de app van de NMBS, …
Digitalisering is vanzelfsprekend omdat het dat voor velen is. Maar door de coronacrisis schakelden nog meer essentiële diensten over op digitaal. Wie geen laptop, printer of kaartlezer heeft of onvoldoende toegang tot internet, valt nu uit de boot. En vaak voor zaken die een groot verschil maken in je leven.
Je kan coronasteun voor je gas en elektriciteit aanvragen als je je rekeningnummer online ingeeft. Een bank geeft geen afspraak voor iets wat je digitaal kan regelen. Je kan niet naar het stadsloket gaan om een afspraak te maken. De VDAB stuurt je terug naar huis om digitaal te solliciteren.
Een deelneemster van de Digi-tafels schreef voor ons op, wat haar eerste stappen op de digitale weg voor haar betekenden.
De digitale wereld en ik
“Ik ben een 74jarige vrouw, alleenstaande. De laatste tijd voelde ik me zeer onwennig met al die digitale toestanden: www hier, appje daar, bankieren met laptop, en zo verder…
Ik kan niet mee, help!
Om mezelf moed in te spreken, kocht ik een smartphone. Dan was ik toch al zover.
De verkoper verkondigde zeer uitdrukkelijk en zelfzeker: ‘Alles wijst zichzelf uit.’
Niets bleek verdorie minder waar!
En maar sukkelen en proberen: Het ging niet.
Enkele goede vrienden hebben de telefoon mee opgestart, maar ik kon er niet mee overweg.
Toen kreeg ik het adres van Buurtwerk Dinamo, waar ze mensen helpen met het gebruiken van hun laptop en smartphone.
Wat zou dat betekenen voor mij? Met heel veel ongemak en ook wat schaamte belde ik voor wat uitleg en ik kreeg al meteen een uitnodiging om te komen. Dat ging snel!
Ik begaf mij naar deze eerste afspraak met onzekere pas en veel vragen: hoe zou dat gaan? Wie gaat er mij helpen? Gaan ze niet te snel praten of moeilijke termen gebruiken? Zal ik het wel begrijpen?
Daar kwam ik terecht bij een vriendelijke en geduldige man met al wat grijze –wijze– haren.
Oef, gelukkig, iemand die het zal begrijpen dat alles niet meer zo vlot gaat in het brein.
Na een dik uur –wat ging dat vlug!-, ging ik met een vol hoofd, maar erg tevreden en heel wat rustiger terug naar huis.
Zou het toch nog goed komen met die digitale wereld en ik?”
Tekeningen en plannetjes
“Op mijn tweede afspraak ging ik al met beduidend lichtere tred naar Buurtwerk DInamo voor mijn les smartphonegebruik.
Ze hadden mij gevraagd om wat informatie over mijn aankoop van het toestel; ik diende ook mijn factuur mee te brengen om te kijken welk abonnement ik had.
Dankzij de Buurtwerkers bij Dinamo weet ik nu hoe ik een papieren contract duidelijk kan lezen en begrijpen. Dat geeft mij extra info over de praktijk en mogelijkheden.
Mijn leraar merkte dat sommige begrippen niet goed doordrongen maar loste dat meteen op door gebruik te maken van tekeningen en plannetjes.
Dat was een enorme opheldering, zo kon ik volgen en begreep ik het!
Op het einde van de les kreeg ik zelfs wat huiswerk mee. Ik voelde me een echte leerling en mijn hoop werd alleen maar groter, net zoals mijn nieuwsgierigheid.
Want wie weet wat ik nog allemaal kan leren!”