Duurzaam Buurzaam
Solidariteit in diversiteit
Hoe bouwen we duurzame wijken en steden? Een duurzame samenleving met respect voor de wereld en voor elkaar.
Solidariteit onder druk
We leven samen in een superdiverse samenleving. Dat is een feit. Maar hoe verloopt dat samenleven tussen mensen die van elkaar verschillen op het vlak van inkomen, herkomst of opleidingsniveau? Tot voor kort was onze solidariteit gebaseerd op gemeenschappen van mensen die op elkaar lijken. Hoe moet het nu verder met die solidariteit? Solidariteit blijkt moeilijker te zijn in superdiversiteit, maar wel mogelijk. Hoe bouw je solidariteit op? En kunnen we daar solidariteit met de hele wereld aan koppelen? Kan dat op een duurzame manier?
Buurtwerken delen
De buurtwerken van Samenlevingsopbouw werken aan solidariteit in een superdiverse samenleving. Ze hebben extra aandacht voor wie het moeilijk heeft. Hoe ben je goede buren in een superdiverse samenleving? En hoe kan zorg voor de wereld en aandacht voor duurzaamheid ook echt zinvol zijn voor mensen in een kwetsbare positie?
Zo ging het buurtwerk aan het delen. Het Antwerpse buurtwerk van Samenlevingsopbouw deelt nu 4 jaar. Intussen delen de buurtwerken (kinder)boeken, maaltijden, materiaal, tuinen, een bakoven en talent om te maken of te herstellen in houtateliers, fietsateliers, buurtateliers en crea-groepen. Dit doen ze samen met verschillende partners. Zo bouwen ze solidariteit op van onderuit.
Het project Duurzaam Buurzaam vormt samen met het project Maatschappelijke Dienstverlening en het project Taal in een superdiverse stad het hart van de buurtwerken van Samenlevingsopbouw in Antwerpen.
Zin om te helpen of meer te weten?
- Voor meer informatie over het project Duurzaam Buurzaam neem je contact op met Ellen Van Doren.
- We zoeken steeds nieuwe vrijwilligers die willen meewerken in de buurtwerken. Heb jij zin om mee te werken? Neem contact op met één van de opbouwwerkers van Duurzaam Buurzaam.