De Kloostertuin op het Kiel
Woonzorgcentrum Hollebeek en Buurtwerk De Stek van Samenlevingsopbouw vzw starten met een buurt-/gemeenschapstuin met belevingselementen. Zowel het tuingedeelte als de gemeenschaps- en ontmoetingsplaatsen worden volledig nieuw ontwikkeld, gepland en gebouwd door vrijwilligers en buurtbewoners.
Een nieuwe tuin op het Kiel?
Het leegstaande terrein aan woonzorgcentrum Hollebeek in de Turnerstraat op het Kiel wordt een gemeenschapstuin waar je ecologisch tuiniert. In de Kloostertuin kan je straks ook gezellig in de zon zitten en buren ontmoeten. Er komen zitbanken, een shelter, picknicktafels, bloemperken en pergola’s. Je kan er rustig zitten, kijken en genieten in de tuin. Je moet geen groene vingers hebben om mee te werken. We kunnen van elkaar leren. Binnenkort gaan er ook workshops en vormingen door rond verschillende aspecten van de tuin.
De Kloostertuin als belevingsplek zal ontmoetingskansen bieden voor buurtbewoners, bewoners van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen en cliënten van het multiculturele dagverzorgingscentrum. Daarom zal de tuin ook toegankelijk zijn voor minder mobiele personen. Samen met het expertisecentrum dementie komt er ook een wandelpad gericht op personen met dementie.
Wat met al die lekkere groentjes?
Met de oogst van de tuin gaan alle betrokkenen aan de slag:
- Kookworkshops en deelmaaltijden in het buurtwerk.
- Er mee koken in verschillende sociale organisaties.
Zowel het tuingedeelte als de gemeenschaps- en ontmoetingsplaatsen worden volledig nieuw ontwikkeld, gepland en gebouwd door vrijwilligers en buurtbewoners. Door samenwerking met buurtscholen en het jongerenproject Samen Op Straat van Samenlevingsopbouw betrekken we ook kinderen en jongeren.
Waarom bouwen we deze tuin?
Antwerpen Kiel is een zeer druk bevolkte buurt, met een hoog percentage aan (sociale) huurwoningen. Naast het gebrek aan ‘eigen groen’ zoals een tuin, is ook de afwezigheid van openbaar groen opmerkelijk. Tijdens de dagelijkse werking van het buurtwerk kwamen deze signalen naar boven. Ook in een grootschalige buurtbevraging werd dit bevestigd.
Voor campus Hollebeek, 1 van de 10 campussen van GasthuisZusters Antwerpen Zorg en Wonen, betekent het realiseren van een ingerichte belevingstuin een grote meerwaarde. Op de campus leven 120 bewoners in het woonzorgcentrum, werken meer dan 100 medewerkers en komen er dagelijks tientallen mensen op bezoek. Tel daarbij de bewoners van de 45 assistentiewoningen en hun familieleden en het groeiend aantal gebruikers van het dagverzorgingscentrum. Een dagverzorgingscentrum dat zich specifiek richt op ouderen met een migratieachtergrond. Zij zullen allemaal kunnen genieten van de tuin, die nu wel al aanwezig is maar niet aantrekkelijk. Dit doordat ze niet toegankelijk is, er geen zitmogelijkheden zijn en er geen activiteiten doorgaan. Door het inrichten van een belevingstuin in samenwerking met de buurt, kunnen we niet alleen de tuin voor hen ontsluiten maar ook de contacten met de buurt verhogen.
Woonzorgcampus Hollebeek wil de buurt graag binnentrekken op de campus omdat het voor vele van haar bewoners en cliënten niet meer zo makkelijk is en veilig voelt om de campus te verlaten. Eerste stappen hierin zijn reeds gezet in het kader van het project ‘Vergrijzing kent geen kleur : een herkenbare dagopvang voor en door ouderen met een migratieachtergrond.’, dat in 2017 met steun van provincie Antwerpen is opgestart. Een projectmedewerker zet sinds juni 2017 actief in op netwerking met de buurt om de drempel naar de campus te verlagen en in het bijzonder het aanbod van het nieuwe dagverzorgingscentrum af te stemmen op de behoeften van ouderen in de wijk.
Het is in deze context dat contacten met Samenlevingsopbouw ontstonden.