Verslagenboek De Budgetgidsen
Na een paar jaar werken keken de Budgetgidsen op vrijdag 22 november 2018 terug op hun werking. Maar ze keken ook vooruit. Hoe kan onderbescherming aangepakt worden in een stad? In werkgroepen formuleerden ze voorstellen. Ze bundelden die voorstellen in één verslagenboek.
Binnen het project De Budgetgidsen leren mensen in onderbescherming hun financiële rechten kennen en opnemen. Ze krijgen ondersteuning van een buddy: de budgetgids. Deze vrijwilliger verkent samen met een ‘aanvrager’ alle maatregelen en mogelijke besparingen. Ze vragen ze samen aan. Ze oefenen samen ook vaardigheden zoals telefoneren of ordenen van administratie. Vaardigheden die noodzakelijk zijn om deze financiële rechten te kunnen opnemen.
Kunnen vrijwilligers een rol spelen in de aanpak van onderbescherming?
Vanuit het project werkten we mee aan een onderzoek van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen (AP). We onderzochten: Kunnen vrijwilligers een rol spelen in de aanpak van onderbescherming? Wat zijn de effecten ervan?
De bevindingen van AP en wat we leerden uit ons eigen zoekproces rond de methodiek brachten we op vrijdag 22 november 2018 naar buiten. Maar we deden meer.
Wat is een goede stedelijke aanpak tegen onderbescherming?
We vroegen ons met werkers, organisaties en beleid af: Wat is een goede stedelijke aanpak tegen onderbescherming? In werkgroepen kwamen we tot voorstellen.
In elke werkgroep stonden medewerkers van diensten en middenveld, politici en vrijwilligers stil bij de aanpak van onderbescherming vanuit een eigen invalshoek.
Een verslagenboek van de werkgroepen
In het verslagenboek nemen we u mee in de voorstellen die deze werkgroepen formuleerden. We bundelden ze voor u in één globaal verslag. Het zijn voorstellen zoals: automatische toekenning van rechten, geïntegreerd breed onthaal, de samenerking tussen diensten en doorverwijzingen. We staan stil bij de rol van beleid, middenveld en middengroepen.
We wensen u leesplezier maar vooral inspiratie om met deze adviezen aan de slag te gaan. Dit kan op politiek niveau, binnen uw eigen organisatie, binnen uw samenwerking met anderen of gewoon binnen je werk met cliënten.
Want onderbescherming aanpakken, dat doen we samen.