De Budgetgidsen
De Budgetgidsen zijn vrijwilligers. Ze brengen bestaande steun tot bij de mensen die het nodig hebben. De Budgetgidsen zijn actief in Antwerpen.
De Budgetgidsen worden getrokken door Samenlevingsopbouw met de steun van CAW Antwerpen, de stad Antwerpen en andere partners.
Bestaande steun komt niet aan
Er bestaan heel wat maatregelen om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben. Maar vaak zijn het net de mensen die de steun nodig hebben, die de maatregelen niet kennen. Ze vinden hun weg niet in het kluwen van diensten en voorzieningen. Het gevolg is dat mensen niet voldoende beschermd zijn.
Budgetgidsen zoeken het samen met je uit
Vrijwillige Budgetgidsen dichten de kloof tussen de steun en de mensen die de steun nodig hebben. De Budgetgidsen zijn actief in Antwerpen.
Een Budgetgids bekijkt samen met iemand met een laag inkomen:
- Krijg je de steun waar je recht op hebt?
- Kan je je gezinsbudget verhogen door je vaste kosten te verlagen?
- Hoe ga jij het best om met jouw administratie?
De Budgetgidsen zijn ook een ploeg vrijwilligers. De vrijwilligers krijgen vorming en ondersteuning om de gesprekken te voeren, zaken uit te zoeken en mensen te versterken. De vrijwilligers kunnen rekenen op de steun van opbouwwerkers en deskundigen van verschillende diensten.
Is Budgetgidsen iets voor jou?
- Denk je: ik wil wel eens weten wat een Budgetgids voor mij kan doen. En je woont in Antwerpen? Neem dan contact op met Lief of Nina. Je leest er hier meer over.
- Wil je zelf Budgetgids worden? Is dat vrijwilligerswerk dat bij jou past? Lees hier meer. Wees snel en neem contact op met Lief of Nina.
Benieuwd met welke maatregelen Budgetgidsen jou kunnen helpen?
Hier kan je enkele voorbeelden lezen van maatregelen die de Budgetgidsen in de kijker zetten.
Updates
Ervaringsdeskundigen zijn goud waard
... MeerDraaiboek De Budgetgidsen
... MeerVerslagenboek De Budgetgidsen
... MeerDocumentatie

Draaiboek De Budgetgidsen
In het project De Budgetgidsen gaan individuen of gezinnen samen met hun budgetgids op pad om hun rechten te realiseren. Na 5 jaar ervaring met deze buddywerking schreef Samenlevingsopbouw een draaiboek voor organisaties, lokale besturen of diensten. Het Antwerpse project De Budgetgidsen stelt al hun materiaal gratis ter beschikking, zodat anderen ermee aan de slag kunnen. Het is een handig pakket vol tips, getuigenissen en ervaringen over hoe je onderbescherming lokaal aanpakt. 2020
Download
Verslagenboek werkgroepen de Budgetgidsen
Wat is een goede stedelijke aanpak tegen onderbescherming? In werkgroepen kwamen we tot voorstellen. In elke werkgroep stonden medewerkers van diensten en middenveld, politici en vrijwilligers stil bij de aanpak van onderbescherming vanuit een eigen invalshoek. In het verslagenboek nemen we u mee in de voorstellen die deze werkgroepen formuleerden. We bundelden ze voor u in één globaal verslag. 2018
Download