
Werkloos of werkzoekend? | Helder leren spreken over de arbeidsmarkt
Kijk kritisch naar je taalgebruik als je spreekt over de arbeidsmarkt. We maakten de publicatie 'Werkloos of werkzoekend?' om je alvast op weg te helpen.
DownloadHeel wat woorden en begrippen rond de arbeidsmarkt en het arbeidsmarktbeleid zijn vaag en onduidelijk. ‘Sociale dumping’, ‘activering’ en ’neet-jongeren’ zijn maar enkele voorbeelden van woorden waar je mee te maken krijgt.
De betekenis van deze woorden en de manier waarop je ze gebruikt is vaak niet neutraal. De woorden die je gebruikt, bepalen bewust of onbewust de bril waarmee je naar de samenleving kijkt. Daarom roepen we je op: kijk kritisch naar je taalgebruik als je spreekt over de arbeidsmarkt.
We maakten deze publicatie ‘Werkloos of werkzoekend?’ om je alvast op weg te helpen.
Samenlevingsopbouw, de werkzoekendenwerking van het ACV en werkzoekenden sloegen de handen in elkaar om een verklarende begrippen- en woordenlijst te maken. De brochure richt zich tot iedereen die zich op of rond de Vlaamse arbeidsmarkt begeeft: werkzoekenden, vrijwilligers, militanten, toeleiders, opbouwwerkers, arbeidsbemiddelaars, maatschappelijk werkers, studenten of journalisten.
In de brochure:
Samenlevingsopbouw en het ACV stellen grondrechten centraal om mensen in kwetsbare posities te versterken en het beleid socialer te maken. Dagelijks werken beide organisaties samen met mensen op zoek naar werk en mensen in kwetsbare posities. Op het terrein horen we vaak over de nood aan een verklarende begrippen- en woordenlijst. Tegelijk ervaren zowel onze medewerkers als werkzoekenden dat er dikwijls op een negatieve manier over mensen zonder werk wordt gesproken en missen ze een kritische benadering.
Kijk kritisch naar je taalgebruik als je spreekt over de arbeidsmarkt. We maakten de publicatie 'Werkloos of werkzoekend?' om je alvast op weg te helpen.
Download