Antwerpse jongeren houden eigen top
Ze zijn met 100, ze zijn jong , Antwerpenaar en willen samen werken aan een betere stad. Dat is het opzet van de J100-Top: een nieuw initiatief van diverse Antwerpse (jeugd)organisaties.
Tijdens de J100-Top krijgen jongeren de kans om met experts in dialoog te gaan en antwoorden te zoeken op issues die hen bezighouden. Tijdens de eerste J100-Top op zaterdag 19 november spitten ze vier thema’s uit: media, politie, werk en discriminatie. Iedere jongere bekijkt dat vanuit zijn perspectief en achtergrond.
“Dat maakt deze jongerendenktank zo uniek en verrijkend” aldus de initiatiefnemers. “Ze willen allemaal 1 ding: een stad waar het fijn is samen te leven en te wonen. Via deze top willen ze daar graag hun steentje aan bijdragen en de stem van jongeren laten horen, ook aan beleidsmakers.”.
Want zo is het idee achter de J100-Top ontstaan. “Toen vorig jaar een jonge Antwerpenaar omwille van een humoristische tweet hardhandig opgepakt werd, vonden heel wat jeugdwerkers het nodig om een signaal naar zowel het Antwerps stadsbestuur als naar de jongeren te sturen.”: meenden de initiatiefnemers. “Het is mede onze taak de polarisering in de stad aan te pakken door ontmoeting te organiseren en – soms moeilijke – gesprekken te voeren met jongeren en beleidsmakers. “.
Tijdens de eerste top zal jeugdschepen Nabilla Ait Daoud haar oor te luister leggen. Maar ook de Antwerpse politie komt om van gedachten te wisselen. Het wordt misschien geen makkelijk gesprek, maar het is belangrijk dat politie en jongeren op een rustige manier in dialoog gaan, want op straat loopt het vaak mis.
De jongeren bereidden samen met een aantal organisaties de J100 voor. Tijdens deze gesprekken kwam de bezorgdheid naar boven dat woorden en ideeën gemakkelijk verdwijnen. Zo was er de droom van een aantal jongeren om een boomhut te bouwen. Een ‘droomhut’ waar letterlijk plaats is voor dialoog en ontmoeting. Een plek die symbool staat voor de ideeën van jongeren . Of de droomhut er werkelijk komt, zal afhangen van de beschikbare middelen. Maar het is alvast een idee die de Antwerpse organisaties hopen te realiseren met de jongeren.
Deelnemende organisaties en hun jongeren zijn: Kras Jeugdwerk, Jes Antwerpen, Uit de Marge, Formaat, Free Hands, ACM Jongerenwerking (vluchtelingenjongeren), Samen op Straat, Platform Allochtone Jeugdwerkingen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Stampmedia en Chiro.
“Als ik een kind was, droomde ik ervan om tijd te spenderen in een boomhut. Ge woont in ’t stad in een appartement of huisje en niet alle huizen hebben een tuin. En aan bomen in de publieke ruimte mag je niet komen omdat je dan een GAS-boete krijgt. Dus heb ik nooit een boomhut kunnen maken en er nooit in kunnen spelen.”
citaat J100-jongere M. Aoulad