Borgerhout is geen ghettowijk, Borgerhout is een krachtwijk
Een honderdtal aanwezigen daagde op voor de buurtvergadering, die samen was geroepen door de jeugdpartners Samen op straat (Samenlevingsopbouw), KRAS jeugdwerk en JES. Een grote aanwezigheid, die gepaard ging met bezorgdheid en betrokkenheid van ouders, jongeren, buurtbewoners en vrijwilligers van de organisaties.
Tijdens het eerste deel van de vergadering werd er geluisterd. Wie een vraag had, kon die stellen. Naast de cel diversiteit van de politie en de dienst stadstoezicht, waren er ook Borgerhoutse districtsschepenen aanwezig om op vragen van de buurtbewoners te antwoorden. Mensen konden zich uitspreken over wat er de laatste dagen gebeurde.
Deze aanzet tot dialoog werd geapprecieerd, door alle partijen aan de tafel. De problemen werden benoemd, maar ook erkend door de aanwezigen. Deze problemen zijn niet nieuw, maar doordat er over gepraat werd, kon er ook gezamenlijk naar oplossingen gezocht worden. Want ja, er zijn problemen met jongeren die de buurt onleefbaar maken. Net zoals het gedrag van de politie in bepaalde gevallen ook buitensporig is.
Welke oplossingen kwamen er dan naar voor?
De nood aan buurtgebonden politie, die voeling heeft met wie er in de wijk woont en de grootstedelijke context kent.
De nood aan het herbekijken van de ruimtelijke context. In Borgerhout wonen 16.000 jongeren onder de 25 jaar, die elk een plaats opeisen in het openbaar domein. Logischerwijs volgen daar conflicten uit tussen verkeersveiligheid, beschikbare open ruimte en de invulling hiervan voor de verschillende generaties.
Er kwam ook een oproep om als buren respectvol met elkaar om te gaan en elkaar weer te durven aanspreken.
Maar er werd ook hoopvol afgesloten, door een van de aanwezige jongeren. “Borgerhout is geen ghettowijk, Borgerhout is een krachtwijk. Breng de jongeren samen, breng hun krachten samen en hun talenten zullen naar boven komen. Het wordt tijd dat hierin geïnvesteerd wordt door het bestuur.”