Antwerpen zoekt helden in de strijd tegen discriminatie
Aankondiging actie donderdag 21 maart 2019, 12.30u, Grote Markt Antwerpen
- In het kader van: de internationale dag van verzet tegen racisme en discriminatie.
- Wat: Een delegatie van een 20-tal vrijwilligers en medewerkers uit de Antwerpse buurtwerken overhandigen aanbevelingen en een eigen engagementsverklaring om discriminatie aan te pakken aan de schepen van gelijke kansen Tom Meeuws en schepen van integratie en inburgering Jinnih Beels.
Zo willen ze de stad aanmoedigen om stappen te zetten om discriminatie in Antwerpen te bestrijden. Ze beloven er ook mee om zelf ook dat engagement op te nemen.
Een delegatie van Samenlevingsopbouw trekt op donderdag 21 maart in rode heldencapes naar het Antwerpse stadhuis. Ze doen dat in het kader van de internationale dag van verzet tegen racisme en discriminatie. Vrijwilligers en medewerkers uit de Antwerpse buurtwerken en projecten overhandigen de schepen van gelijke kansen Tom Meeuws en schepen van integratie en inburgering Jinnih Beels een pakket met aanbevelingen om discriminatie aan te pakken. Deze werden geschreven op basis van het huidige bestuursakkoord voor de stad Antwerpen.
De ambities zijn duidelijk, maar de tijd dringt
“De stad toont ambitie om racisme en discriminatie aan te pakken. Daar zijn we best enthousiast over, een structurele aanpak is nodig. We vullen de maatregelen uit het bestuursakkoord dan ook graag aan met bevindingen die wij in de praktijk van de buurtwerken en projecten rond wonen en werk ervaren. Zo staat er in het bestuursakkoord dat de stad wil komen tot een divers personeelsbestand en dat ze daarvoor – naast diploma’s – ook willen kijken naar de competenties die mensen hebben. We vinden het positief dat de stad zal werken aan een diversiteitsbeleid voor haar eigen personeel. De stad werkt echter ook via aanbestedingen met andere organisaties en bedrijven. Met een anti-discriminatiecharter voor derden kan de stad nog beter wegen op andere partners en de hele sfeer in de stad.“ zegt Jamal Belmahi van Samenlevingsopbouw.
Geef mensen de kans op wortels in deze stad
Dat een aanpak tegen racisme en discriminatie nodig is bevestigen vrijwilligers Touria en Danielle. “Wij zijn vriendinnen en wonen allebei op het Kiel. We willen een wijk en een stad waarin iedereen zich thuis voelt. Wie te maken heeft met racisme en discriminatie heeft blijvende kwetsuren. We zien dat met kinderen die in onze buurt opgroeien. Hier krijgen ze snedige opmerkingen, maar denk toch niet dat ze zich dan thuis voelen in hun landen van herkomst. Daarmee zorg je voor problemen. Maar ook de mensen die opmerkingen geven voelen zich zo niet thuis. En racisme en discriminatie verhinderen dat mensen een job vinden of een gepaste woning kunnen huren. Redenen genoeg om er in Antwerpen werk van te maken. Zeker in een stad waar de minderheden de meerderheid werden. We zullen met elkaar verder moeten.“
Iedereen kan een held zijn die discriminatie aanpakt
Samen met de aanbevelingen overhandigde de delegatie ook een charter. Dat charter zetten ze in tegen discriminatie in hun eigen omgeving. Jamal Belmahi vertelt waarom het belangrijk is dat Antwerpse verenigingen en organisaties zich ook engageren: “Om racisme en discriminatie in Antwerpen aan te pakken moeten we erkennen dat die discriminatie er is. Het is nodig dat we de negatieve invloed op onze samenleving zien. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om een warme stad te maken. Daarom hebben we in de buurtwerken een engagementsverklaring. Onze vrijwilligers en deelnemers beloven daarin dat ze reageren als ze getuige zijn van discriminatie. Zowel zorg voor het slachtoffer als reactie tegen de aanvaller zijn daarin belangrijk. Enkel zo hebben we werkingen waarin iedereen zich echt welkom voelt en bouwen we aan een stad waar dat ook zo is.”

Met deelnemers en vrijwilligers ondertekenen we dit charter in alle werkingen van Samenlevingsopbouw in Antwerpen.