Iedereen gelijk voor de wet? Blijkbaar niet…
Bijna twee weken na de stemming van de nieuwe vreemdelingenwet is de consternatie nog niet gaan liggen. Ook Samenlevingsopbouw ziet zich genoodzaakt om te reageren. In onze projecten merken we dat de onderliggende filosofie van deze wet loeihard is aangekomen bij mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond. Dit bemoeilijkt het samenleven op ernstige wijze.
De veelbesproken wet bepaalt dat mensen waarvan een vermoeden bestaat dat ze een ernstige dreiging voor de openbare orde of veiligheid vormen, het land uitgezet kunnen worden, ook al zijn ze hier geboren of op jonge leeftijd in ons land komen wonen. Bovendien is het niet de rechtbank, maar de Dienst Vreemdelingenzaken die deze beslissing neemt. Specialisten wijzen erop dat deze wet een hellend vlak is. Het evenwicht tussen veiligheid en individuele rechten raakt zoek. Terwijl we smalend naar de strapatsen van de Amerikaanse president kijken, hollen we quasi achteloos onze eigen rechtstaat uit.
Formaliseren racisme en discriminatie
De juridische consequenties zijn voer voor advocaten. Ondertussen zien wij de concrete gevolgen van een wet die racisme en discriminatie formaliseert. Mensen van vreemde origine voelen zich tweederangsburgers … en geef hen eens ongelijk. Deze wet bepaalt dat zij andere, strengere straffen riskeren dan burgers van Belgische komaf. De boodschap dat zij er nooit echt bij zullen horen, zelfs niet als ze hier geboren zijn, klinkt luid en duidelijk. Iedereen gelijk voor de wet? Blijkbaar niet …
We merken trouwens dat de reikwijdte van deze discussie onderschat wordt. Bij Samenlevingsopbouw Antwerpen stad kan strikt genomen één derde van de personeelsploeg zonder een vorm van proces uitgewezen worden, gewoon op basis van hun afkomst. Verwachten we nu echt dat deze opbouwwerkers de mensen in hun gemeenschap gaan vertellen dat iedereen erbij kan horen, zolang ze maar goed hun best doen?
Je blijft altijd vreemdeling
Of zoals een opbouwwerkster het messcherp formuleerde: “Je hebt vreemdelingen die hier geboren zijn met de Belgische nationaliteit, en je hebt vreemdelingen die hier geboren zijn zonder de Belgische nationaliteit. Punt is dat beiden altijd vreemdelingen zullen zijn en blijven. Probeer met die wetenschap in het achterhoofd maar eens te werken aan verbondenheid.“
Samenlevingsopbouw kiest voor een politiek die verbindt en bruggen bouwt tussen de verschillende gemeenschappen. Voor ons kan dat enkel wanneer een beleid gelijkheid nastreeft en de grondrechten als vertrekpunt neemt. De beste waarborg voor veiligheid en tegen terrorisme is een samenleving die behoorlijke huisvesting, onderwijs, sociale zekerheid en werk voor iedereen garandeert.